Circulația pe Pasajul Doamna Ghica a fost deschisă joi dimineață. Primăria Capitalei a finalizat lucrările la pasajul rutier suprateran de la Doamna Ghica, la o distanță de trei ani față de termenul avansat inițial.
Circulația pe pasaj s-a deschis în jurul orei 9.30.
Primarul general, Nicușor Dan, și primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, au participat la inaugurarea pasajului.
Primarul Capitalei a declarat că, „atunci când Primăria plăteşte, sunt firme în România care se ţin de cuvânt”.
„Sunt bucuros să deschidem azi circulaţia pe Podul Doamna Ghica. E un calendar pe care ni l-am asumat acum un an şi jumătate şi pe care l-am respectat. În calendar am spus că dăm drumul înainte de începerea şcolii. Ne-am ţinut de cuvânt. Asta înseamnă, exact ca şi la tramvaie, exact ca lucrările pe termoficare, că atunci când primăria este serioasă şi plăteşte, există în România firme serioase care se ţin de cuvânt.
Marea lui utilitate (a Podului Doamna Ghica – n.red.) se va vedea când o să avem întreg inelul median, e parte din alte lucrări de infrastructură pe care le facem, cele mai importante din această perioadă fiind modernizarea liniilor de tramvai şi am semnat raportul Comisiei de atribuire pentru şase din cele 11 pentru care s-au depus oferte.
Suntem într-o fază avansată cu înnoirea flotei: 100 de autobuze electrice, 100 de troleibuze în plus faţă de cele 100 de tramvaie. Toate astea pentru a încuraja oamenii, ceea ce fac oraşele occidentale de mult timp, să folosească transportul în comun”, a declarat, joi, Nicuşor Dan.
Contractul pentru construcția Pasajului Doamna Ghica a fost semnat în data de 16.05.2019 pe vremea primarului general Gabriela Firea și este finalizat după 3 ani de la semnarea acestuia, deși constructorul avea termen de finalizare 15 luni. Valoarea lucrărilor de proiectare și execuție se ridica la 110.034.377,95 lei fară TVA, adică undeva la 28 de milioane euro şi vizează fluidizarea circulaţiei din zona Colentina – Doamna Ghica.
Pasajul Doamna Ghica este prevăzut cu 4 benzi dispuse pe 2 sensuri de mers. Lungimea pasajului este de 216 metri, viteza de proiectare de 50 km/h, iar rampele de acces au lungimi de cate 96 de metri. Astfel, sunt asigurate cate 2 benzi de circulație pe sens de câte 3.50m și o bandă de încadrare de 1.00m. Soluția proiectată a luat în calcul și posibilitatea amenajării unei linii de transport în comun electrificată de tip tramvai. În aceasta variantă se pot amenaja 2 linii de tramvai în axul podului separate de carosabil prin borduri prefabricate.
Lucrările la pasaj au început în toamna anului 2019, însă lucrările s-au oprit în 2020 în lipsa finanțării. La începutul anului 2022, la a treia licitație, PMB a semnat cu o firmă din Italia contractul pentru tablierul metalic, cea mai importantă componentă a podului de aprox. 120 de milioane lei.
Licitația pentru tablier a fost atribuită abia la începutul lui 2022, iar termenul de livrare a fost de 7 luni de la data semnării contractului, respectiv în august 2022. Piesele metalice au venit la timp, însă montarea tablierului a durat din septembrie 2022 până în aprilie 2023.
CITIȚI ȘI:
Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)